Auton omistaja: Älä unohda auton ilmastointihuoltoa, öljynvaihtoa ja muita tärkeitä juttuja

Julkaistu: 28 January 2020

Auton omistajalla on monta asiaa, mitkä kannattaa pitää mielessä jos haluaa että auto pysyy hyvässä kunnossa pitkään. Tässä kirjoituksessa muistutellaan niistä asioista.

 

Vaihda öljyt

Öljynvaihdot ja suodattimien tarkistus on ensisijaisen tärkeää auton moottorin toiminnan kannalta. Öljynvaihdossa nimensä mukaan vanha öljy otetaan pois ja myös öljysuodatin vaihdetaan sekä varmistetaan muiden osien tiiveys. Jos öljyä on liian vähän sen huomaa auton moottorin huonona tehona. Onneksi autossa on öljyn merkkivalo, joten jokainen autoilija tietää milloin öljyn määrä on hälyyttävällä tasolla.

 

Ilmastointi kunnossa

Toisena tärkeänä huoltotoimenpiteenä on auton ilmastointihuolto. Tämä on itseasiassa helppo muistaa sillä kun auton ilmastointi ei toimi, sen yleensä huomaa. Selkeinpänä merkkinä on tietysti tehottomuus. Myös auton ikkunoiden huurtuminen ja paha haju ovat merkkejä tästä. Tärkeimpänä toimenpiteenä, jonka jokainen auton ilmastointihuolto sisältää, on jäähdytysnesteen vaihto. Auton ilmastointihuoltoja tekee esimerkiksi: PR-varustelu Oy.

 

Vaihda renkaat ajoissa

Kuten moni muukin mainittu asia, myös renkaiden vaihto on turvallisuusasia. Liian kuluneet renkaat ovat kitkattomat ja edesauttavat esimerkiksi vesiliiroon joutumisen, mikä on erittäin vaarallinen auton hallinnan kannalta. Myöskään vaihtoa kesärenkaista talvirenkaisiin ei pidä vitkutella liian pitkään tai toisaalta tehdä liian nopeastikaan. Jos tämä asia mietityttää, voit aina kysyä neuvoa omalta rengasliikkeeltäsi. Renkaiden lisäksi myös jarrupalat sekä muut kuluvat osat tulisi tarkistaa aika-ajoin.

 

Käytä autoa järkevästi

Kuten muutkin menopelit ja laitteet, auto kestää huomattavasti paremmin jos käytät sitä hellävaroen ja välttäen tyhmiä liikkeita tai kolhuja. Kuten aiemmin jo mainittu, ensimmäisenä asiana on hyvä pitää huoltovälit sopivan pituisena. Ja ne merkkivalotkaan ei ole turhaan autossa, joten jos varoitusvalo palaa, toimi heti.

Joskus autolla on kiva päästää niin kovaa kuin lähtee mutta se on harvoin autolle millään lailla hyväksi. Eikä se pelkästään aiheuta vaivoja autoon, vaan kiihdyttämällä kovaa, kulutat myös bensaa enemmän.

Älä myöskään jarruttele turhaan jos haluat välttää auton kulumista ja myöskin polttoaineen kulumista. Katso siis kauas, hiljennä ajoissa, älä tee turhia ohituksia ja tule käännöksiin fiksusti. Myöskin turhat temppuilut kannattaa jättää pois, ja toisekseen auto ei ole sitä varten, vaan ajamista.

jaa