Kuorma-auton korjaus nopeasti

Julkaistu: 6 April 2023

Kuorma-autot kuuluvat raskaaseen kalustoon. Yleistäen voi todeta, ettei yksikään kuorma-auto liiku tien päällä vapaa-ajan tarkoituksessa, vaan ne kaikki ovat työajossa. Tästä syystä on olennaisen tärkeää, että vian ilmaantuessa auto pääsee nopeasti korjaamolle.

Jarrujärjestelmä kuntoon

Yksi ajoturvallisuuden kannalta tärkeimmistä asioista raskaasta kalustosta puhuttaessa on toimiva jarrujärjestelmä, joka koskee myös raskaan kaluston perävaunuja. Jarrujen korjausta ja huoltoa ei voi tehdä mikä hyvänsä korjaamo, vaan sellainen jolla on riittävästi kapasiteettia ja ammattitaitoa. Jarrujen korjaukseen ja huoltoon on haettava erilliset luvat, jotka täytyy Suomessa hakea Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

Vian ilmaantuessa jarrujärjestelmään voi kuorma-auton korjaus nopeasti onnistua luvan omaavalla korjaamolla. A-luvan haltijat saavat korjata ja huoltaa kaikkia jarrusysteemejä ja tehdä jarrujen muutos- ja sovitustöitä. B-luvan haltijat saavat tehdä korjausta, huoltoa ja säätöä, ja he voivat vaihtaa jarruvoiman säätimen tämän rikkoonnuttua. Lukkiutumattomat jarrujärjestelmät ja sähköjarrujärjestelmät täytyy kuitenkin korjauttaa ja huollattaa vain A-luvan haltijalla.

Huolto- ja varaosapalvelut

Vaikka jarrujärjestelmä toimisi moitteetta, voi raskaaseen kalustoon silti ilmaantua muita vikoja. Vian voi aiheuttaa esimerkiksi jokin kulunut osa, joka tulee vaihtaa saman tien. Moni korjaamo pitää varastossaan uusia ja käytettyjä osia, jolloin kuorma-auton korjaus nopeasti onnistuu vaivatta.

Kolarin sattuessa korjaaminen sen sijaan on harvoin yhtä nopeaa kuin varaosan vaihto. Kuljettajan tai yrityksen on otettava välittömästi yhteys vakuutusyhtiöön ja tehtävä vahinkoilmoitus. Yritys tilaa korjaustyön ja korjaamo tekee korjaus- ja kustannusarvion. Vakuutuksen johdosta kolarikorjaamolla on mahdollisuus toimittaa laskutus suoraan vakuutusyhtiölle. Riippuen vakuutuksen ehdoista voi vakuutusyhtiö maksaa korvauksen auton seisontapäivistä.

Kuorma-auton korjaus nopeasti on mahdollista toteuttaa kaikkiin auton osiin. Moottori, piirturi, lämmitin tai ilmastointi, päällirakenne, päästöjärjestelmä, tuulilasi ja akselisto sekä jo aiemmin mainittu jarrujärjestelmä ovat kaikki kuluvia ja vioittuvia osia. Kukapa tulisi ajatelleeksi, että akselistosuuntaukset vaikuttavat suoraan renkaiden kulumiseen. Korjaus säästää polttoainekuluja ja parantaa ajoneuvon vakautta.

Mitä enemmän ajokilometrejä raskaalle kalustolle kertyy, sitä tärkeämmäksi säännölliset huollot tulevat. Niillä ennaltaehkäistään vikoja ja taataan autolle hyvä toimivuus. Myös kuorma-auton huolto nopeasti on hyvin varustetussa korjaamo- ja huoltoliikkeessä täysin mahdollinen. MECA Truck tarjoaa huolto- ja korjauspalvelut kaikelle raskaalle kalustolle ympäri Suomen. 

jaa